Rumsren hund – en förutsättning för hundsport

Innan man kan börja överväga att träna eller tävla i någon form av hundsport med sin hund, är det en förutsättning att man ser till att den blir rumsren. Detta eftersom flera hundsportgrenar sker inomhus. Vad ska man då tänka på för att träna sin valp rumsren så effektivt som möjligt?

De flesta valpar blir rumsrena när de är mellan tre och sex månader gamla, om de har tränats på rätt sätt. Till att börja med bör påpekas att det absolut inte hjälper att på något sätt bestraffa valpen om den kissar inomhus – det har snarare motsatt effekt, och kan i vissa fall betraktas som rent djurplågeri. Istället bör man använda lugn uppmuntran när valpen faktiskt kissar eller bajsar utomhus, det vill säga gör rätt.pug-690566_960_720

Träning för rumsrenhet handlar i grund och botten om att se till att valpen uträttar sina behov utomhus så mycket det går. Det innebär att man måste ha uppsikt över valpen, och gå ut med den ofta i förebyggande syfte. En valp behöver oftast bajsa ungefär tjugo minuter efter att den har ätit, och brukar kissa efter att den har lekt eller sovit. Med tålamod kommer man snart att ha en rumsren hund.

Om man vill ha en större utmaning än så kan man skaffa katt istället för hund, eftersom katter ju går att träna till att använda toaletten. Om du vill prova kan du gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av toalettstolar, så att du kan hitta en som är lätt för din katt att använda.

Leave a Reply

bookshelf