Hunden och farliga saker

Oavsett om man håller på med hundsport eller inte kan man antagligen märka ganska snabbt att hundar är bra på att få i sig saker de inte bör äta. Småhundar är mer glada i att tugga i sig saker än större hundar men även där kan det såklart finnas undantag. Många hundar får i sig leksaker, barnsaker, bollar, choklad och mycket annat i obevakade ögonblick och det kan gå riktigt illa om man inte kan hjälpa hunden i tid.

Barnleksaker och hundar

Det spelar ingen roll om barnet leker med olika Pokemon leksaker, Barbie-dockor eller något annat. Barnen tycker att leksakerna är jätteroliga men små leksaker kan snabbt finna sin väg in i hundens mage. Även gosedjur och annat kan snabbt försvinna. Många hundar tuggar bara på sakerna, medan andra verkligen äter upp dem i sin helhet. Det kan vara klokt att se till att barnen håller sina leksaker på sitt rum, eller på ett bord där hunden inte kan nå dem. För att hunden inte ska komma åt sakerna kan man också bli tvungen att sätta upp grindar eller på annat sätt förhindra hunden från att ha tillgång till alla rum i hemmet.

Om hunden äter något olämpligt

Om det är så att hunden fått i sig något som kan skada den gäller det att agera snabbt. I många fall kräks hunden upp sakerna utan problem och då behöver man sällan oroa sig. I vissa fall kan hunden inte kräkas, eller så gör den det helt enkelt inte. Då kan hunden bli förstoppad. Hur man ska gå tillväga kan variera beroende på vad hunden ätit, hur stor hunden är samt på hur hunden mår. Om en större hund råkat få i sig en liten, rund, pärla är det antagligen inte någon katastrof. Om däremot en liten hund satt i sig stoppningen till ett gosedjur kan man behöva gå tillväga på annat sätt. Det kan vara klokt att kontakta sin veterinär för att fråga om råd. I många fall får man komma in med hunden och sedan röntgas den. Ibland får naturen ha sin gång och föremålet kommer ut den naturliga vägen. I andra fall kan man behöva operera hunden.

Leksak som belöning

Om man har en hund kan det dock vara bra att ge den några särskilda hundleksaker. Det kan göra att den låter bli mindre lämpliga saker. Hundleksaker är tillverkade för att tåla hundens tänder och mer våldsamma lek utan att gå sönder. Om man tränar inför en hundsport eller liknande kan då leksaken fungera som belöning. Det är också bra om man har en hund som väger lite för mycket och som kanske inte behöver ha hundgodis varje gång den har gjort något bra. En stunds lek med favoritsaken brukar vara minst lika uppskattat som godbiten.

Leave a Reply

bookshelf