Agility är en rolig hundsport

Olika hundtävlingar

Att träna med din hund genom att utföra olika hundtävlingar är ett utmärkt sätt att såväl stärka banden mellan hund och ägare som att ni båda får välbehövlig motion. Dessutom innebär deltagandet i hundtävlingar och sporter en trevlig social samvaro med andra hundar och dess ägare. Men vad för sporter och tävlingar passar just för din hund? Olika raser är lämpade för olika slags träning och det kan vara klokt att välja en ras som passar för just den hundsport du tänkt att utöva. Agility, apportering, spårning och sök, eller kanske du vill prova att ställa ut din hund? Det finns många möjligheter!

Guld till Sverige i nordiskt mästerskap

Sverige vann guld i ett nordiskt mästerskap när flatcoated retrievern Dalton tillsammans med sina lagkamrater tävlade i Norge i tre olika grenar; rapport, sök och lydnad. I laget ingick förutom Dalton även schäfrarna Papaya och Varga. Grenen rapport föddes under den gamla krigstiden då hundar fungerade som sändebud mellan fronten och basen. Under tävlingen avlossar även två utplacerade skyttar skott i luften som hunden inte ska distraheras av, utan fortsätta springa vidare med fokus på sitt mål. Hunden Dalton vann också en individuell bronsmedalj under mästerskapet, till matte Ulrika Hedbergs och husse Tomas Hedbergs stora stolthet. Paret Hedberg har tidigare tävlat med Daltons pappa Musse.

Agility – bra kontakt och mycket träning

Agility, som går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana på tid, har snabbt blivit en mycket populär träningsgren inom hundtävlingar. Sporten skapades i England år 1978 i syfte att underhålla publiken under en hundutställning. Agility blev direkt en succé och kom sedan till Sverige år 1987, och idag finns kurser över hela landet. Är du mer intresserad av att träna ute i skog och mark, rekommenderas att prova någon brukssport som till exempel spårning. Oavsett vilken träning du väljer tillsammans med din hund, kommer ni att få en trevlig gemenskap och bättre kontakt. Alla hundsporter och hundtävlingar utmanar hunden dessutom både fysiskt och mentalt.

Leave a Reply

bookshelf