Vinthundar gillar att springa

Lure coursing

Lure coursing är tävlingsform där vinthundar får springa efter ett byte i form av en trasa eller plastremsa, vars syfte är att efterlikna en riktig hare. Meningen med denna tävlingsform är att den ska likna gamla tiders hetsjakter, där vinthundarna i grupp jagade ikapp sitt byte. Trasan eller plastremsan är fäst i en lina och dras av en maskin, som får den att slängas hit och dit på vägen mot mål liksom en verklig hare skulle göra om den blev jagad. Tävlingar i lure coursing anordnas på öppna, oftast kuperade fält, och banan är vanligtvis mellan 0,7 till 1 km lång. Hundarna bedöms av domare som tittar på deras entusiasm, rörlighet, hastighet, följsamhet och uthållighet och ger dem poäng efter detta.

En munkorg minskar skaderisken

För att börja tävla i lure coursing behöver du först och främst ha en vinthund, och för att få tävla måste den vara över 12 månader. Förutom att hunden ska vara frisk och vaccinerad mot smittsamma sjukdomar bör den också ha en god kondition. Hunden måste först springa ensam på banan innan den får börja öva på att springa med en så kallad stödhund. Den måste därefter springa tre godkända licenslopp innan den kan få en giltig tävlingslicens för att ställa upp i lopp. Det krävs inte särskilt mycket utrustning för att hålla på med lure coursing, men som ägare kan det vara bra att ha på sig ordentliga sportkläder. Hos outletsverige.se till exempel finns det träningskläder och märkeskläder på nätet till riktigt bra priser. Hunden måste alltid vara utrustad med en munkorg av säkerhetsskäl. Skaderisken blir annars väldigt hög, särskilt när det är flera hundar i ett lopp som alla jagar samma attrapp. Skulle det dessutom mot förmodan komma ut en riktig hare på banan får det absolut inte finnas någon risk att hundarna kommer åt att bita den.

Förberedelser inför lopp

Det går undan på banan

För att hunden inte ska skada sig under ett lure coursing-lopp är det viktigt att värma upp den ordentligt innan. Är det kallt ute kan det vara bra att ha ett täcke på den under uppvärmningen. Efter loppet bör hunden varvas ned tills den inte är så andfådd längre. Innan loppet bör hunden förberedas genom att få sin mat i god tid, minst fyra timmar innan är en bra tumregel, för att minska risken att den får magomvridning. Hunden ska heller inte dricka för mycket vatten inför lopet. Klorna bör även klippas korta för att hunden inte ska drabbas av problem med sina tår. När man är ute och tränar med sin vinthund är det viktigt att ha i åtanke att det är en hund med mycket jaktinstinkt. Därför kan det vara bra att ha koll på vilka regler för jakt med hund som gäller. Vinthundar är som bekant mycket snabba och uthålliga och det är därför riskabelt att ha dem lösa i närheten av ställen där de kan få upp spår av klövvilt. Därför är det bra med en viss grundlydnad hos hunden som ska tävla i lure coursing, även om det är snabbheten som räknas framförallt.

Leave a Reply

bookshelf