Hundsporten Nose work

Nose work är en ny form av hundsport från USA. Den började med att man ville hitta ett bra sätt att stimulera hemlösa hundar som var placerade i hundstall. Ett naturligt sätt för hunden att aktiveras och må bra är genom att den får använda sin nos, som är ett fantastiskt redskap. Man kan lite förenklat säga att om en människas luktsinne motsvarar ett frimärke, så är hundens en fotbollsplan i jämförelse. Nosen är hundens främsta redskap och genom att träna den till att söka med hjälp av nosen så får man en gladare hund.

Sök som sport

En Ny hundsport där hundar ska lokalisera doft anordnades i år. Tävlingen har fyra moment där hunden ska söka upp upp särskilda dofter. Inte helt olikt det arbete som en narkotikahund utför. Sporten har kommit att öka snabbt i popularitet. Den skapades år 2006 av de professionella hundtränarna Amy Herot, Jill Marie O’Brien och Ron Gaunt. Med den nya sporten skulle man träna upp hundarnas självförtroende och ge dem en harmonisk tillvaro där de får utlopp för sin energi. I USA tränar man hunden i att söka upp eteriska oljor. I Sverige har man valt bort oljorna och tränar i stället med hydrolat som doftar av lavendel, lagerblad och eukalyptus.

Olika sorters sök

Var och en av de tre dofterna har tre stycken klasser som man tränar hundarna i. Det är lådsök, då man ”gömt” en droppe av doften i en av flera lådor i olika storlekar. I inomhussök får hunden söka igenom ett område inomhus. I utomhussök letar hunden inom ett begränsat område i utomhusmiljö. Även fordonssök är en vanlig sökdel. Då droppar man en droppe av doften på en bils utsida, sen får hunden hitta den markerade bilen bland andra parkerade bilar. Nose work är ett fantastiskt sätt för hunden att träna sin nos och samtidigt få göra något den älskar. Den här sortens aktiviteter gör underverk för hundens harmoni och energinivåer, eftersom att den tröttas ut ordentligt under träningar.

Leave a Reply

bookshelf