Dogparkour är precis vad det låter. Hundar som klättrar, hoppar upp och ner från saker och som balanserar på olika föremål och underlag. Att träna dogparkour med din hund kan stärka hundens självförtroende, kroppskontroll och samtidigt fungera som kontaktövningar med dig. Dogparkour kan vara ett roligt sätt att vardagsaktivera din hund under en helt vanlig promenad.
Hur du kommer igång
Du behöver ingen särskild utrustning för att träna dogparkour eller hundfitness, som det även kallas. En bra och stadig sele med ett handtag på ryggen kan vara behjälplig, och undvik att träna med långa och lösa koppel som hänger efter hunden.
Ta en titt på hur omgivningarna ser ut och snart kommer du att se mängder med olika träningsmöjligheter. Betongsuggor, stenar, trottoarkanter, brunnslock, parkbänkar, lyktstolpar, träd och grenar, murar och mycket mer.
En grundregel du bör ha för att spara på armbågar och handleder på din hund är att om hindret är högre än hundens mankhöjd bör du lyfta ner den istället för att låta den hoppa ner av sig själv. Under en vanlig skogsrunda eller promenadslinga kan du råka på många olika hinder, och därför är det bra att alltid vara förberedd med belöningar i den form som fungerar på din hund. En boll med snöre, en godisbit eller en pipleksak. Detta kräver såklart en bra jacka och ett par rejäla fritidsbyxor så du får plats med bajspåsar, godis och leksaker. Hos Itaboutdoor.se hittar du fritidskläder som mer än väl lämpar sig för aktiva hundpromenader i alla väder så att både du och hunden blir nöjda och glada.
Börja träna
Börja lätt. En låg sten att sätta framtassarna på duger gott. Ge hunden positiv förstärkning när den gör rätt och ignorera när den gör fel. Till slut kommer den att förstå att det är tass mot sten som ger godis. För att gå vidare till svårare saker hittar du en större eller bredare sten som hunden nu ska stå på med alla fyra tassarna. Den ska dessutom stå kvar en liten stund innan den får sin belöning.
Högre, smalare hinder som exempelvis vägbommar, lyktstolpar och liknande är svårare för hunden och är inget du tar precis i början. Tänk på att underlaget utgör en svårighetsgrad dessutom. Är det halt får hunden svårare att hålla balansen, så snö, is och metall är till för hundar som redan har fått lite kroppskontroll.
Varför dogparkour?
När du och din hund tränar detta kommer hunden att gradvis förbättra sin balans och sin medvetenhet om var den har sina tassar. Bättre kroppskontroll ger ett ökat självförtroende och medan ni tränar kommer dessutom kontakten mellan er att tränas. Hunden blir mer uppmärksam och signalkänslig för vad du vill den ska göra. Detta kan användas på hundar som reagerar vid hundmöten genom att ge den något annat att fokusera på, eller att den uppfattar stenar att balansera på som en trygg plats och därför inte bryr sig om den mötande hunden. Att balansträning är suveränt för muskulaturen behöver väl inte understrykas? Kontakt och styrketräning i ett för din hund, kan det bli bättre?